Alkalmazás fejlesztés

Mobil alkalmazást mindenkinek

Android vagy iOS?

2017. április 25. 19:00 - Mindtech apps

Melyik platformra fejlesztessek először?

Örök kérdés, amikor egy cég új saját alkalmazással áll elő. Androidra vagy iOS-re készítsük el először az appot? A döntés gyakran függ a megrendelő beállítottságától: aki maga is iPhone-t használ, általában iOS-es appot szeretne előbb, az Androidosok viszont hallani sem akarnak erről. De akkor mégis melyiket válasszuk? Bejegyzésemben megpróbálok választ adni a kérdésre.

Először is, kinek szánjuk az alkalmazást? Egy reklám ügynökség teljesen más ügyfélkörrel rendelkezik, mint egy szűk piaci résre fókuszáló startup. Azt is számításba kell vennünk, hogy alkalmazásunk működéséhez mennyire szükségesek platform specifikus tulajdonságok.

Sok egyedi esetet kell megvizsgálnunk, így megpróbálom több szempontból is megközelíteni a témát.

Android és iOS - melyiket használják többen?

2017 márciusában a világ mobil operációs rendszereinek 63%-át az Android tette ki, ez után következett az iOS 33%-al, a maradékon osztozott a többi kevésbé népszerű rendszer. Egyértelműen látszik tehát, hogy jóval több felhasználó telefonján fut a Google operációs rendszere, az arány a kevésbé fejlett régiókban még inkább az Android felé tolja el a mércét. Ezzel szemben az iOS felhasználóiról elmondhatjuk, hogy többet keresnekés többet is költenek alkalmazáson belüli vásárlásokban.

Android és iOS - Magyarországon

Az előző bekezdésben leírtak fényében nem jelentenek meglepetést a Magyarországra vonatkozó statisztikák. Hazánkban még jelentősebb az Androidos készülékek dominanciája az iPhone-okkal szemben, 78%-os részesedés áll szemben az almás telefonok 16%-os rsézesedésével.
operacios_rendszerek_eloszlasa_magyarorszagon_mindtech_apps

Bevételi modell

A két cég stratégiája a bevételi modell tekintetében is különbözik. Android rendszerű telefonokon több a reklámot is tartalmazó alkalmazás, iOS rendszer telefonokon ellenben gyakoribbak a fizetős appok. Az Apple App Store 2015-ben és 2016-ban kevesebb felhasználóval is több bevételt termelt mint a Google Play. Az előrejelzések szerint az Androidos appoknak idén először sikerülhet lenyomniuk bevételben az Apple-t, azonban ezt több harmadik fél által üzemeltetett alkalmazás bolt mint a Baidu, Xiaomi vagy Huawei marketplace  megnövekedett bevétele is segíti. Becslések szerint a Google Play önmagában, a többi bolt bevételét nem számítva előreláthatóan 2021-re fogja megelőzni az App Store-t.

Felhasználók adaptációs hajlandósága

A felhasználók adaptációs hajlandósága egyszerűsítve annyit jelent, hogy az adott platform felhasználói mennyire hajlandóak letölteni a legfrissebb operációs rendszert. Esetünkben ezt a meccset is az Apple nyeri, az aktuális adatok alapján a felhasználóik 79%-a már a legújabb iOS 10-es verziót használja míg az Android 7-es verzióját, azaz a Nougat-ot a készülékek alig 5%-a futtatja, de az előző, 6.0-s verziót is mindössze a felhasználók 31%-a töltötte le. Ez annak köszönhető, hogy az Android-os készülékek OEM gyártói nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni az új szoftver verziókhoz. Így az iOS-nél a fejlesztők a legújabb verzió minden újdonságát kihasználva is széles rétegeket érhetnek el, míg Android esetében nagy gondot kell fordítani a backward compatibility-re, azaz a korábbi Android verziókkal való kompatibilitásra. iOS-re történő fejlesztés esetében ez a tesztelés idejét is csökkenti, ugyanis a felhasználók nagy többségét el lehet érni anélkül, hogy sok különböző régi verzión kellene tesztelni.

Nyílt vs. zárt forráskód

Az Android nyílt forráskódú, így általában jóval nagyobb szabadságot ad fejlesztés tekintetében. Számos különböző közösségi Android verzió is létezik, ezek közül egyik legismertebb CyanogenMod. Ha komolyabban bele kell nyúlnunk az Android rendszerbe, esetleg bővíthető memóriára vágyunk, az Android jóval nagyobb szabadságot ad.

Android és iOS az üzleti életben

Néhányan még lehet hogy emlékeznek azokra az időkre, amikor a felsővezetői biztonságos telefon egyet jelentett a Blackberry-vel. Ennek azonban már rég vége, a biztonságosabbnak tartott, zárt rendszerű Apple telefonok jóval népszerűbbek ilyen körökben a nyílt forráskódú Androidos telefonoknál. Ezt a felvetést látszik igazolni az a tény is, hogy megbízhatónak tartott Androdidos készülékeken találtak előre telepített malware vírusokat.

Mikor válasszuk az Androidot első platformnak?

Amennyiben bevételünk nem közvetlenül az appok értékesítéséből fog származni, érdemes az Androidot preferálni, mivel így jóval szélesebb körhöz juttathatjuk el appunkat. Ilyen lehet pl. amikor az alkalmazás meglévő termékünkhöz nyújt kiegészítő szolgáltatást, vagy appjunk célja hogy több látogatót irányítsunk webáruházunkba, esetleg címlistát szeretnénk építeni potenciális vásárlóink adatai alapján. Ha alkalmazásunkkal szeretnénk teljesen átvenni az irányítást mind a hardware mind pedig a szoftver felett, szintén az Android a megfelelő választás.

Mikor válasszuk az iOS-t első platformnak?

Ha fizetős alkalmazást szeretnénk, célszerű lehet az iOS platformot preferálni, mivel az almás telefonokat használók hajlandóbbak pénzt adni egy-egy appért mint az Android-osok. Ezt azonban felhasználóink demográfiai sajátosságai is befolyásolják. Egy drágább, üzleti alkalmazás első platformjának tökéletes választás az iOS, azonban egy mikrotranzakciókkal operáló játékhoz, mely a 8-12 éves korosztályban népszerű, inkább az Android a megfelelő választás.

Összefoglalva

Minél pontosabb adatokkal rendelkezünk jövőbeli felahasználóinkról annál egyszerűbben meghatározható a preferált platform. Magyaroszágon érdemes Androidos appal indulni, főleg ha ingyenes alkalmazást szeretnénk. Weboldalunk analitikája, látogatóiink eszköz típusának meghatározása, valamint Facebook követőink demográfiai elemzése nagyban segítheti a platform választást. Ha további kérdéseid vannak azzal kapcsolatban, hogy melyiket válaszd, kérd a Mindtech Apps csapatának segítségét, szívesen válaszolunk bármilyen kérdésedre.

Králik Tamás

A szerzőről

Králik Tamás 
Info - bionikus mérnök, a Mindtech apps ügyvezetője.
"A Mindtech egy innovatív alkalmazás fejlesztő cég, célunk hogy forradalmi megoldásokat használó, egyedülálló applikációkat fejlesszünk Android és iOS rendszerű okostelefonokra"


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalmazasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr2912450999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása