Alkalmazás fejlesztés

Mobil alkalmazást mindenkinek

Mennyibe kerül egy mobil applikáció fejlesztése 2019-ben?

2019. május 27. 14:59 - Mindtech apps

Mobil alkalmazás fejlesztés árak 2019-ben

mobil_alkalmazas_es_web_fejlesztes_arak_2019.png
Ha az árakkal már képbe kerültél, és arra vagy kíváncsi, hogy mennyibe kerül üzemeltetni egy appot, kattints az erről szóló bejegyzésünkért.
 A piac sokat változott 2019 óta, kattints, és olvasd el 2020-as cikkünket az applikáció fejlesztés árakról.


Tavalyi cikkünk
óta eltelt egy újabb év, változtak a piaci körülmények, a képzett IT szakemberek hiánya szoftveripar minden területén érezteti a hatását, a weboldalak, mobil applikációk fejlesztési költségei folyamatosan emelkednek. A fejlesztések áraival foglalkozó cikksorozatunk messze a legnépszerűbb blogunkon, így idén is elkészítjük az app fejlesztés árairól szóló összefoglalót. Jelen cikkünkben olyan cégvezetők, nagyvállalati IT managerek és döntéshozók számára próbálunk átfogó képet adni, akik a közeljövőben terveznek mobil alkalmazás fejlesztési projekt indítani. Egy mobil app készítési projekt általában nem kizárólag a mobil applikáció fejlesztését foglalja magában. Ugyanúgy számolnunk kell a tervezés, a backend, esetleg egy webes adminisztrációs felület költségeivel is. A legtöbb esetben ezek a komponensek mind szükségesek egy sikeres mobil app projekt megvalósításához.
Jelen bejegyzésben az árakat nettó áron számoljuk, az árak tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek.
Amennyiben szeretnénk megtudni, pontosan mennyibe kerülne az általunk megvalósítani kívánt applikáció vagy rendszer, kérjünk ajánlatot egy megbízható fejlesztőcégtől.

Összefoglaló az app fejlesztés árakról néhány pontban

  • Egyszerűbb alkalmazás néhány fő funkcióval (pl. bejelentkezés, szolgáltató listázás, szolgáltató adatlap, push üzenet küldés) fejlesztési költsége eléri a nettó 3 - 4 millió Ft-ot.
  • Összetettebb applikáció bejelentkezéssel, egyedi backenddel, adminisztrációs felülettel kb. nettó 5 - 10 millió Ft
  • Nagy projekt, (pl. új digitális termék megvalósítása) melyhez tartozik mobil alkalmazás, webes felület, egyedi backend, valamint adminisztrációs felület kb. nettó 10 - 50 millió Ft
  • Egy nagyobb méretű, megbízható, referenciákkal rendelkező szoftverfejlesztő cég általában költségesebb, hosszú távon azonban kifizetődő, mivel a projekt időben elkészül, az rendszer pedig modulárisan, jól dokumentálva, továbbfejleszthető módon épül fel
  • az app készítés egy komplex folyamat, a fejlesztésen kívül számos egyéb tevékenységet is magába foglal, melyet magasan képzett szakemberek végeznek. Egy applikáció készítési folyamat költségeit az alábbi munkafolyamatok teszik ki
    • UX (felhasználói élmény) kutatás és tervezés 
    • UI (felhasználói felület) tervezés
    • Szoftver tervezés / fejlesztés
    • rendszer üzemeltetés
  • Tapasztalataink alapján egy megbízható, szakmailag elismert fejlesztőcsapatnál az alkalmazásfejlesztés költségei 3 millió Ft-nál kezdődnek, ennél alacsonyabb költségvetéssel nem lehet megfizetni egy képzett fejlesztőcéget. Ennél alacsonyabb költségvetéssel érdemes inkább szabadúszó fejlesztők közt keresni, azonban a freelancerekkel való dolgozás nagyon rizikós, sok esetben vezet bukott projekthez.

Akit a rövid összefoglalón túlmenően érdeklenek a fejlesztési költségei, annak egy 9 800 000 Ft-os összköltségvetésű projekt megvalósítását mutatjuk be lebontva a különböző egységek költségeire. 

Miből épül fel az alkalmazásfejlesztés 9 800 000 Ft - os költsége?

 

mobil-alkalamazas-fejlesztes-koltsegek.png

 

1. UX (User Experience - felhasználói élmény) kutatás és tervezés  - 1 000 000 Ft

A UX (user experience) mint terület sokak számára ismeretlenül hangzik, a témával alábbi cikkünkben (link hamarosan) foglalkozunk részletesebben. A UX lényege röviden összefoglalva a tökéletes felhasználói élmény biztosítása, a felhasználók "ettől érzik magukat otthon" az alkalmazásban. A jó UX-el rendelkező app-ban például nem kell keresni a funkciókat, magától értetődő minden menüpont, és gyorsan el lehet jutni a vásárlásig amennyiben ez az alkalmazás célja. A UX kutatás és tervezés általában egy applikáció projekt első lépése, általában a fejlesztési költség 10 százalékát teszi ki, azonban összetett rendszerek esetén az arány jóval magasabb is lehet. Ezen fázis eredménye (leegyszerűsítve) egy alkalmazás drótváz és egy működési leírás, specifikáció. Egy UX designerért átlagosan óránként nettó 10 000 - 12 000 Ft-ot kérnek a cégek, a piacon természetesen találkozhatunk ettől nagyban eltérő árakkal. Egy átlagos UX kutatás és tervezési folyamat kb. 2 - 3 hétig tart, esetünkben 100 munkaórával és 10 000 Ft-os óradíjjal számolva már el is érjük az 1 000 000 Ft-os költségkeretet.

2. UI (User Interface - felhasználói felület) tervezés - 800 000 Ft

A UI tervezés során elkészítik a mobil alkalmazás megjelenését az 1. fázisban elkészült drótvázra a designerek "ráhúzzák" a megfelelő színeket, ikonokat, logókat, arculati elemeket. A felhasználók a felhasználói felületen keresztül lépnek kapcsolatba az alkalmazással, így fontos hogy a tervek megfeleljenek napjaink design elvárásainak. Egy jó felhasználói felület elkészítése többszöri egyeztetéssel, iterációkkal szintén átlagosan 2 hetet vesz igénybe, az óradíj általában 8 000 - 12 000 Ft közt mozog, melyből kijön a nettó 800 000 Ft -os felület tervezési díj. Amennyiben rendelkezünk saját designer csapattal, és szűk a költségkeret, úgy saját rájuk is bízhatjuk a tervezést, azonban a UI tervezés és a grafikai tervezés egy külön szakterület,  így designereink is szigorúan az elkészült UX drótvázra "húzzák rá" az arculati elemeket, ellenkező esetben valószínűleg nem lesz felhasználóbarát az alkalmazás felülete.

3. App fejlesztés - 5 000 000 Ft

Az Android és iOS mobil applikációk piacán igen nagy a verseny, napjainkban nehezen elképzelhető bármilyen alkalmazás, az őt tartalommal kiszolgáló szerver (backend), valamint a tartalom feltöltésére szolgáló adminisztrációs felület nélkül. A szoftverfejlesztői óradíjak átlagosan 10 000 - 14 000 Ft közt mozognak. Jelent esetben 10 000 Ft-os óradíjjal számolunk. Egy 15 - 20 képernyőből álló, közepesen összetett mobil applikáció fejlesztése átlagosan 5 000 000 Ft, 500 munkaóra, amennyiben corssplatform megoldással dolgozik a fejlesztőcég.

4. Admin fejlesztés - 1 500 000 Ft

A mobil alkalmazásokat legtöbb esetben adminisztrátorok töltik fel adatokkal, adminisztrátorok kezelik a feliratkozókat, előfizetéseket. Ezen felület elkészítése megközelítőleg 1 hónapot vesz igénybe melynek költségvonzata 1 500 000 Ft (150 munkaóra - kb. 1 hónap).

5. Backend fejlesztés - 1 500 000 Ft

Amennyiben egy alkalmazáshoz tartozik autentikáció, (regisztráció, bejelentkezés), adatbázis, tartalomkezelés, ezt az alkalmazás backend szervere fogja kiszolgálni, melynek elkészítése megközelítőleg szintén egy hónapot vesz igénybe (150 munkaóra),  1 500 000 Ft költséggel.

Összefoglalva

Egy mobil alkalmazás projekt elkészítése milliós tétel, azonban minden projekt más és más. Az ár nagyban függ a használt technológiától, az integrációktól, a kapcsolódó rendszerek fejlesztési igényétől (backend, admin, weboldal). Költségnövelő tényező lehet még a sebesség, a több fejlesztő alkalmazásával gyorsabban elkészül a rendszerünk, azonban így egységnyi idő alatt magasabb költségekkel számolhatunk. Megfelelő specifikációk alapján egy tapasztalt fejlesztőcég igen pontos becslést tud adni az általunk fejleszteni kívánt applikáció vagy rendszer elkészítésére. Amennyiben szeretnénk megtudni, hogy milyen költséggel lehetne megvalósítani mobil applikációnkat, kérjünk egyedi ajánlatot.

Amennyiben érdekel miként viszonyulnak a magyar fejlesztési költségek a nemzetközi trendekhez, érdemes lehet elolvasnod az alábbi cikket angol nyelvű blogunkon.

Králik TamásA szerzőről

Králik Tamás 
Info - bionikus mérnök, a Mindtech Apps ügyvezetője, a hónap Startup vállalkozója
"A Mindtech Apps egy innovatív szoftver fejlesztő cég, célunk hogy forradalmi megoldásokat használó, egyedülálló mobil appokkal és digitális megoldásokkal segítsük ügyfeleink munkáját"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalmazasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr514852154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása