Alkalmazás fejlesztés

Mobil alkalmazást mindenkinek

Hogyan épül fel egy modern digitális szolgáltatás technológiai szempontból?

2021. október 15. 13:44 - Mindtech apps

Mobilapp, weboldal, web app, szerver, backend, adatbázis, API - hogyan lesz ezekből digitális szolgáltatás?

Mobilappot és weboldalt már mindenki látott, az élet legtöbb területére beszivárogtak ezek a digitális megoldások, de vannak olyan web appok melyek új piacokat teremtettek és teljes iparágakat rajzoltak újra. Hogyan működnek ezek a rendszerek a motorháztető alatt? Jelen cikkünkben az üzleti életben jártas managereknek, startuppereknek szeretnénk részletesebb képet adni a digitális rendszerek működéséről. Érdemes tudni, hogy mivel relatív fiatal területről beszélünk az egyes fogalmak folyamatosan változhatnak, alakulnak ahogy a az IT mint tudomány területéről a köznyelvbe szivárognak. A fogalmakkal igyekszünk közérthetőek maradni, és olyan kontextusban bemutatni őket, ahogy egy mobil alkalmazás vagy webes fejlesztési projekt során találkozhatunk velük.

Digitális termékek alapfogalmai

 

  • Mobil applikáció
    A mobil applikáció vagy mobilapp egy mobil telefonon vagy tablet eszközökön önállóan futtatható szoftver. A köznyelvben a mobil applikáció elnevezés alatt az Android vagy iOS rendszerű okos telefonokon / tableteken futó appokat értjük. A mobil applikációk rendkívül sok kategóriába sorolhatjuk, a teljesség igénye nélkül szolgálhat üzleti célokat, pl. LinkedIn, kommunikációt, pl. Gmail, közösségi kapcsolatteremtést pl. Facebook vagy lehet pusztán szórakoztatási célú játék pl. Angry Birds.

  • Weboldal
    Weboldal alatt az egy domain (pl. https://mindtechapps.com) alá tartozó aloldalak összességét értjük, melyek az interneten keresztül, valamilyen böngésző segítségével érhetőek el. A weboldalak a kezdetben általában statikus tartalom megjelenítésére szolgáltak, azonban a technológia fejlődésével egyre összetettebb működésre lettek képesek, a napjainkban teljeskörű digitális szolgáltatások épülnek weboldalak köré. Ebben az estben a weboldalt már inkább webalkalmazásnak vagy web app-nak nevezzük. Ezekre jó példa a google.com keresőmotorja, és a ráépülő hatalmas szolgáltatáshalmaz vagy a facebook.com közösségi oldal.

  • Szerver
    A szerver egy olyan számítógép, mely folyamatosan kapcsolódik az internetre, így biztosítja a rajta tárolt tartalom folyamatos elérhetőségét. A szerver lehet akár a saját számítógépünk is, de a folyamatos zavartalan működés érdekében érdemes inkább egy hosting vagy cloud szolgáltatótól bérelni.

  • Adatbázis
    Annak érdekében hogy a webalkalmazást vagy mobil alkalmazás adatai több eszközön, és több platformon is elérhetőek legyenek (pl. hogy egy szolgáltatás tudjunk böngészőből és applikációból is használni) az adatokat a szerveren található adatbázisban tároljuk. Az adatbázis egy szervezett adatstruktúra, mely a legtöbb esetben az SQL (táblázatos adatelrendezés) vagy NOSQL (fa-struktúra) szervezési elvet követi.

  • Backend (vagy háttérrendszer)
    A backend a szoftverrendszerünk azon része, mellyel a felhasználó nem lép közvetlen interakcióba, a backend felelős az adatbázisban található adatok kezeléséért, felhasználók azonosításáért, valamint a weboldal és a mobilapp adattal történő kiszolgálásáért. A fejlesztői szlengben a backend elnevezés alatt a teljes háttérrendszert is érthetjük, mely magába foglalja a szervert és az adatbázist is.

Ha mobil applikáció fejlesztésében gondolkozol, látogass el oldalunkra és kérj ajánlatot egy profi applikáció készítő csapattól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalmazasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr9016494422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása