Alkalmazás fejlesztés

Mobil alkalmazást mindenkinek

Mennyibe kerül egy mobil applikáció fejlesztése 2018-ban?

2018. április 26. 16:08 - Mindtech apps

Mobil alkalmazás fejlesztés árak 2018-ban

Amennyiben az aktuális applikáció fejlesztési árak érdekelnek, olvasd el 2020-as cikkünket a témában.

A tavalyi sikeres ár-összefoglaló cikkünk után, mely messze a legnépszerűbb volt blogunkon, úgy éreztük, idén újra érdemes elővenni a témát. Mire számíthatunk ha egy új digitális terméket szeretnénk, vagy cégünk szolgáltatásait támogatnánk mobil applikációval?

Mobil applikáció készítés költségei

Ha nem szeretsz sokat olvasni a lényeg néhány pontban

 

  • Egyszerű alkalmazás, bejelntkezéssel, 1 fő funkcióval (pl. szolgáltatók listázása, adatlap megjelenítés) - kb. 700 000 -1.5 millió Ft
  • Összetettebb alkalmazás több API integrációval, backenddel, adminisztrációs felülettel kb. 3 - 6 millió Ft
  • Nagy projekt sok egyedi megoldással kb. 10 - 50 millió Ft
  • Egy megbízható app fejlesztő ügynökség költségesebb, míg a szabadúszó fejlesztők költséghatékonyabb megoldást jelentenek, azonban ha a minőség és a megbízhatóság a fő szempont, érdemes szakmailag elismert csapatot választani
  • az applikáció készítés egy folyamat, melynek a fejlesztés előtt és a fejlesztés lezárulta után is van költség vonzata pl.:
    • felhasználói élmény tervezés és design költség
    • üzemeltetési költség (tárhely / szerverbérlés, adminisztrátorok fizetése, fejlesztői támogatás)
    • marketing költség, hogy az appot meg is találják a felhasználók
    • ha egy megbízható fejlesztő csapattal dolgozol, az alkalmazásod fejlesztési költsége megközelítőleg 1 millió Ft-nál kezdődik

Miből épül fel az alkalmazásfejlesztés több milliós költsége?

Elsőre soknak tűnhet, hogy egyetlen App fejlesztésére súlyos százezreket, esetleg milliókat kell áldoznia a megrendelőnek, azonban ha részletesen lebontjuk a költségeket, akkor egyből láthatóvá válik, hogy egy app fejlesztése sok magasan képzett szakamber több havi munkáját igényli, ami a költségekben is megmutatkozik. A következőkben nagy vonalakban egy példán keresztül fogjuk megmutatni egy képzelt egyszerű közösségi alkalmazás költségeit.

Képzelt applikációnk a következőképpen épül fel: a felhasználó regisztrálhat emailcímmel, vagy google fiókjával, ezután pedig szöveget, képet videót oszthat meg ismerőseivel, illetve chat-elhet velük.

  1. Felhasználói élmény és felhasználói felület tervezés - 400 000 Ft
    A felhasználói élmény tervezés lényege, hogy a felhasználók othonosan érezzék magukat applikációnkban a gombok "a szokott helyeken" legyenek, mindig kapjanak tályékoztatást arról éppen mi történik az applikációban.  Ezután következhet a felhasználói felület tervezés ahol azz App elnyeri végleges dizájnját. Amennyiben ez a folyamat lezárult, indulhat a fejlesztés. A felhasználói élmény és felhasználói élmény tervezés általában egy projekt költségeinek a 2 - 10 % -át teszi ki. Előfordul hogy a felhasználói élmény tervezést valamint a felhasználói felület tervezést külön szakember vagy cég végzi, azonaban a nagyobb, megbízható fejlesztő ügynökségek általában saját csapattal rendelkeznek, ami sok esetben meggyorsítja a munkát.

  2. Fejlesztés - 3 000 000 Ft
    A fejlesztés a mobil applikáció készítés leginkább időigényes és egyben legköltségesebb pontja is. Jelenleg Magyarországon a fejlesztői óradíjak 6 000 - 16 000 Ft között mozognak. Ha az appon egyetlen fejlesztő dolgozik, a fejlesztés megközelítőleg két hónapot vesz igénybe, 9000 Ft - os óradíjjal számolva így már át is léptük a 3 000 000 Ft-os költséget.

  3. Üzemeltetés
    Az appok üzemeltetési költsége általában nem szokott az egekben ugrani az első néhány hónapban. A domain bejegyzés költsége általában 3000 Ft díjat jelent kétévre. Szerencsére az utóbbi időkben jelentősen csökkenti a szerver üzemeltetés költségeit hogy olyan nevek versenyeznek egymással a megrendelőkért mint a az Amazon Web Services valamint a Google Cloud Platform. Applikációk esetén jelenleg az egyik leg megbízhatóbb választás a Google által üzemeltetett Firebase. Egy ilyen szerver üzemeltetése havonta megközelítőleg 5 - 10 000 Ft-os nagyságrend, de ez nagyban függ a felhasználók számától és a mobil app által generált adatforgalomtól. Ezen felül érdemes számolni azzal a fejlesztői óradíjjal is, amit az App támogatásához szükséges. Egy App-al havi szinten megközelítőleg 1 - 3 munkapot érdemes foglalkozni, hogy mindent frissen tarthassunk, és a felhasználók folyamatosan érezzék azt, hogy van támogatás, fejlődik az App. Ez a korábbi óradíjjal számolva 72 000 - 216 000 Ft költséget jelenthet. Sok esetben nagyob ügynökségek megfelelő projekt érték felett biztosítanak ingyenes támogatást a náluk fejlesztett applikációhoz.

  4. Felhasználó szerzés
    Nem tartozik közvetlenül a fejlesztési költséghez, azonban ha nem egy specifikus célra, vagy belső céges használatra készítesz applikációt, úgy a felhasználószerzés költségeivel is számolnod kell. Nagy átlagban egy letöltés eléréséhez 1$ marketing költséget számolhatunk.

Cross platform vagy natív alkalmazás?

Amennyiben nem hallottál még a kifejezésekről, úgy itt röviden elmondjuk a lényeget: a natív technológia azt jelenti, amikor a gyártó által kiadott fejlesztői környezettel és általuk meghatározott nyelven készül az alkalmazás. Ennek hátránya, hogy külön fejlesztő kell mindkét platformra történő fejlesztéshez, így a költségeink is duplázódnak. A Mindtech Apps ügynökség a natív fejlesztés mellett a legmodernebb React Native corssplatform keretrendszert is használja, melynek lényege, hogy egyetlen ember tud egyszerre Androidra és iOS-re is fejleszteni, így az ügyfél számára költséghatékonyabb a fejlesztés.

Ha érdekel, hogy mennyiben kerülne az általad megálmodott mobil alkalmazás, kérj tőlünk ajánlatot emailben, telefonon a +36305813541-es számon, vagy weboldalunkon.

Králik TamásA szerzőről

Králik Tamás 
Info - bionikus mérnök, a Mindtech Apps ügyvezetője, a hónap Startup vállalkozója 2017 Szeptemberében.
"A Mindtech Apps egy innovatív alkalmazás fejlesztő cég, célunk hogy forradalmi megoldásokat használó, egyedülálló applikációkat fejlesszünk Android és iOS rendszerű okostelefonokra"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalmazasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr6913826742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása