Alkalmazás fejlesztés

Mobil alkalmazást mindenkinek

Mennyibe kerül egy mobil applikáció üzemeltetése 2021-ben?

2021. március 24. 15:28 - Mindtech apps

Ennyit kell fizetned egy évben hogy mobil alkalmazásod zökkenőmentesen üzemeljen

Jelen cikkünkben arra keressük a választ, hogy mennyibe kerül üzemeltetni éves szinten mobil applikációinkat.

Bejegyzésünk megírását az inspirálta, hogy mind nagyvállalati mind startup ügyfeleink részéről gyakran találkozunk ezzel a kérdéssel. A válasz természetesen jelen esetben sem teljesen egyértelmű, azonban igyekszünk egy olyan átfogó képet adni a mobil applikáció üzemeltetéseinek költségeiről, amellyel jó közelítéssel lehet számolni, ha üzleti tervet készítünk startupunk befektetői részére. A poszt azok számára is segítséget nyújthat, akik cégük vezetősége számára készítenek prezentációt a megálmodott applikáció üzemeltetési költségeivel kapcsolatban. Az árak nettó árak, és nem minősülnek ajánlattételnek.

Jelen cikkünkben tehát a havi / éves üzemeltetési költségekről lesz szó, amennyiben az is érdekel, hogy mennyibe kerül egy mobil applikáció fejlesztése, erről egy másik posztunkban olvashatsz.

Mobil applikacio uzemeltetes arak nyitokep

Ha nem szeretsz sokat olvasni, a lényeg néhány pontban

  • Google Play fejlesztői fiók 9000 Ft (25 EUR + Áfa) egyszeri költség
  • Apple fejlesztői fiók: 27 720 Ft (99 USD + Áfa) éves költség
  • szerverbérlés 1-10 000 aktív felhasználó esetén, átlagos adatforgalom mellett 50 000 Ft - 120 000 Ft
  • fejlesztői támogatás  100 000 - 300 000 Ft / hónap
  • 15-30% jutalék az Apple és Google felé az alkalmazás vásárlások vagy in-app vásárlások után
  • 1-3% jutalék az eladások után a bankkártyás fizetési rendszer üzemeltetői felé (pl. Paypal, Stripe, Simple Pay, stb.)


    Mobil applikacio uzemeltetesi koltsegei diagramm1. Diagram: A mobil alkalmazás üzemeltetési költségeinek megoszlása

Google Play és Apple App Store díj és jutalékok

Az appok disztribúciója (néhány különleges esettől eltekintve) zárt rendszerben zajlik, azaz a felhasználók csak Apple és a Google által ellenőrzött forrásból - az Apple App Store-ból vagy a Google Play-ről - letöltött alkalmazásokat tudnak telepíteni eszközeikre. Ennek célja a felhasználók biztonsága és az appok minőségének felügyelete. Mind a 9000 Ft-os egyszeri költség a Google fiók regisztrációnál mind pedig a 27 720 Ft-os éves díj az Apple fiók esetén jelképesen alacsony összeg. Az alkalmazásboltok üzemeltetők bevételének nagyobb része az eladott alkalmazások után vagy az appon belüli vásárlások alapján számított magas jutalékból származik. Ez nem meglepő, hiszen az eladott applikációk után nem kevesebb, mint 30% üti a Google vagy az Apple markát. Az Apple-nél azonban 2020 őszén bejelentették az App Store Small Business programot, amelynek keretén belül 1 millió USD alatti app eladásokat produkáló cégek számára a jutalékot az Apple 30%-ról 15%-ra mérsékli. Fontos kiemelni, hogy a jutalék nem csak a fizetősen letölthető applikációk esetén, de az alkalmazásokon belüli vásárlásoknál is fennáll, tehát amennyiben az appunkban bármilyen digitális szolgáltatást, vagy digitális terméket vehetnek a felhasználók, úgy ezek mindig jutalék kötelesek. A jutalék alól kivételt képeznek a fizikai termékek vagy szolgáltatások. Ha pl. ételt vagy fotókidolgozást rendelünk az applikáción keresztül, ezután nem vonnak jutalékot az alkalmazásboltok. Fontos tehát, hogy amennyiben üzleti applikációnkban az ingyenes tartalmon felül a prémium tartalom előfizetésért érhető el, úgy ennek a díjába bele kell kalkulálnunk az alkalmazásboltok jutalékát. A magas jutalék miatt a rendszert természetesen sokan megpróbálták már megkerülni, pl. a Spotify vagy a Netflix csak a weben keresztül engedélyezte az előfizetést, azonban hamar szembetalálták magukat az Apple-lel. Emellett előfordul hogy nem lehet teljesen egyértelműen eldönteni egy szolgáltatásról hogy fizikai, vagy digitális, ebben az esetben az alkalmazásboltok mondják ki a végső döntést, azonban ha nem egyértelmű a válasz, érdemes inkább a kezdetektől fogva azzal számolni, hogy jutalékot kell fizetnünk. Egy tapasztalt app fejlesztő cég hatékonyan tud segíteni az ezzel kapcsolatos kérdésekben, a végső döntés azonban szinte minden esetben az Apple és a Google kezében van.


Szerverbérlés

A szerverbérlés és szerverszolgáltató választás egy nagyon fontos kérdés, mind a felhasználók szemszögéből, mind pedig a költség oldalról. Az alkalmazás által gyűjtött és felhasználók által mentett adatok a szerveren tárolódnak, itt futnak a kritikus számolások, tehát a szervert tekinthetjük a rendszerünk agyának. A szerverbérlésre természetesen rengeteg opció van, mi itt a leggyakoribb alternatívákat mutatjuk be előnyeikkel és hátrányaikkal.

  • VPS szerver
    A VPS szerver szolgáltatás keretében (Virtual Private Server) egy fizikai gépen kapunk egy dedikált virtuális szervergépet, amelyet kedvünkre használhatunk. A VPS piacon sok lokális és globális szereplő megtalálható, a VPS szerver bérlés általában költséghatékony alternatíva, közepesen jól skálázató, kisebb, lokális rendszerek kiszolgálására optimális. Tehát pl. amennyiben mobilappunkkal első körben a magyar vagy valamivel tágabb régiós piacot célozzuk (pl. Közép-Európa) úgy a VPS jó választás lehet. Egy kb. 10 000 aktív felhasználót kiszolgáló rendszert kb. 40 000-80 000 Ft között bérelhetünk. Természetesen akár a VPS rendszer is skálázható globális szintre, azonban amennyiben globális rendszerben gondolkodunk, érdemes inkább a cloud szerverek irányában keresnünk a megoldást. A fejlesztő cégek általában nem végeznek szerver üzemeltetést, azonban rendelkeznek olyan partnerekkel, akik hatékonyan tudják biztosítani a VPS szervert ügyfeleik számára.

  • Cloud szerver
    A cloud szerverek fő jellemzője a VPS-el szemben, hogy sokkal robosztusabb, jobban skálázható, és redundáns rendszerek. Abban az esetben érdemes ezt a megoldást választanunk, ha már kezdetektől a tágabb nemzetközi piacot célozzuk és exponenciális felhasználószám növekedéssel számolunk. Cloud rendszerekkel gyorsabban lehet új piacokra lépni, gyorsan skálázható mind földrajzi értelemben véve, mind pedig számítási teljesítményben. Leegyszerűsítve azt látjuk, hogy a felhőalapú rendszereknél nagyon ritka az adatvesztés, a leállás, és gyorsan kiterjeszthetőek az újonnan célba vett régiókra. A cloud hátránya ugynakkor a VPS-el szemben, hogy viszonylag magasabb költségekkel jár. A legelterjedtebb cloud szolgáltatók az Amazon Web Services (AWS), a Google Cloud + Firebase és a Microsoft Azure. A startupok általában AWS-t vagy Google Cloudot használnak, a nagyvállatatok körében az Azure a leginkább elterjedt. Az egyes cloud szolgáltatók általában biztosítanak költségkalkulátort, amellyel becsülhető az applikációnk szerverének költségigénye, amennyiben tudjuk a becsült felhasználószámot, és a tárolni szükséges adatok méretét. A Firebase kalkulátor viszonylag intuitív, és egyszerűen használható, Az AWS kalkulátor jóval összetettebb, fejlesztői vagy rendszergazdai tapasztalatot igényel, csakúgy mint az Microsoft Azure kalkulátora. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy melyik rendszerre lenne szükséged, kérdezz meg minket, szívesen segítünk.
    A korábban említett 10 000 felhasználó által használt rendszer költsége felhőben futtatva kb. 60 000 -120 000 Ft-nak megfelelő USD vagy EUR

  • On-Premise - avagy lokálisan telepített rendszer
    Az on-premise szerverről abban az esetben beszélhetünk, amennyiben rendelkezünk egy saját, robosztus szerver infrastruktúrával, és hozzá tartozó IT személyzettel, ebben az esetben az applikációnkat kiszolgáló szerver üzemeltetése az érdemi többletköltség nélkül, a rendelkezésre álló saját infrastruktúrán megvalósítható, azonban itt is figyelembe kell venni, hogy a meglévő rendszer alkalmas-e erre a célra.

Amennyiben nem vagy biztos benne hogy melyik lenne a leginkább megfelelő számodra, jelezd az ajánlatkérésben, és segítünk kiválasztani a projektedhez leginkább megfelelőt.


Fejlesztői támogatás

A mobil applikációs platformok és operációs rendszerek, az Android és az iOS folyamatosan fejlődnek. A gyártók biztonsági réseket tárnak fel, hibajavításokat adnak ki, új kijelző méretekkel állnak elő, ezekhez az új ignyekhez pedig applikációnknak alkalmazkodnia kell. A támogatás célja az is, hogy amennyiben appunkon egy nagyobb funkcióbővítést kell végezni, úgy egy friss, karbantartott kódbázissal tudjanak dolgozni a fejlesztők. A fejlesztői támogatás az applikáció indítása után általában intenzívebb, majd idővel beáll egy alacsonyabb szintre. Tapasztalatunk alapján átlagosan havi 1-3 munkanapra van szükség ahhoz, hogy az app zökkenőmentesen üzemeljen ami 100 000 - 300 000 Ft-os havi költséget jelent. 

Hogyan számold ki az appod üzemeltetési költségét, és a tervezett nyereséget?

Tegyük fel, hogy az applikációd letöltése ingyenes, árbevételed mikrotranzakciókkal szeretnéd megszerezni. 10 000 meglévő ügyfeledből kb. 1000 jelezte, hogy hajlandó lenne havidíjat fizetni a szolgáltatásodért. A Google Playben szabadon megválaszthatod applikációd árát, az Apple-nél azonban csak előre meghatározott kategóriákba úgynevezett "Price tier"-ekben sorolhatod az appodat. Gyakorlatban ez azt jelenti hogy kb. 1 dolláros lépcsővel tudod beállítani a subscription árat, ahogy megy fel az ár, egy idő után elkezd nőni a lépcső is. Leegyszerűsítve tegyük fel hogy az előfizetésért 10 USD-t kérsz mindkét alkalmazásboltban. A nyereséged nem fogja elérni az 1 millió USD-t így az Applenél a jutalék 15% a Google-nél 30%. Az Apple készülékek aránya a célcsoportodban (pl. magyar népesség körében) 20% az Androidos telefonok aránya 80% (általában az előfizetési hajlandóság alacsonyabb Androidon, de ezzel most nem számolunk). 

Bevételek - 10 000 USD - 2700 USD = 7300 USD = 2 190 000 Ft
- Tehát lesz 2000 iPhone felhasználód, ebből 200 fog előfizetni, 2 000 USD értékben, melyből az apple jutaléka 300 USD
Lesz 8000 Android felhasználód, ebből 800 fog előfizetni, 8 000 USD értékben, melyből a Google jutaléka 2400 USD

Kiadások - Havi 303 075 Ft
- Szerverbérlés - 100 000 Ft
- Fejlesztői támogatás - 200 000 Ft
- Apple fiók bérlés hónapra leosztva - 2325 Ft
- Google fiók bérlés hónapra leosztva (csak az első évben) - havi 750 Ft

A nyereség tehát a bevétel és a kiadás különbségeként, 2 190 000 Ft - 303 075 Ft = 1 886 925 Ft.

Az alábbi számítás jó iránymutató lehet, azonban figyelembe kell venni az adott piac sajátosságait és számos egyéb tényezőt amikor kalkulációnkat végezzük. Amikor a Mindtech Apps-nél ajánlatot kérsz, természetesen mindig odafigyelünk rá, hogy ne csak a fejlesztési költségekről, hanem az üzemeltetési díjakról is minél hamarabb tájékoztassunk, hogy ennek megfelelően tudd megtervezni applikációd pénzügyi oldalát. Hogy teljes legyen a kép, nézd meg, hogy mennyibe kerül az applikáció fejlesztése, így teljes lehet a pénzügyi terved.


Králik TamásA szerzőről

Králik Tamás 
Info - bionikus mérnök, a Mindtech Apps ügyvezetője, a hónap Startup vállalkozója
"A Mindtech Apps egy innovatív szoftver fejlesztő cég, célunk hogy forradalmi megoldásokat használó, egyedülálló mobil appokkal és digitális megoldásokkal segítsük ügyfeleink munkáját"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalmazasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr916439236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása