Alkalmazás fejlesztés

Mobil alkalmazást mindenkinek

Szüksége van-e cégemnek mobil alkalmazásra?

2017. április 10. 14:48 - Mindtech apps

Nélkülözhetelen az app ha már van mobil barát weboldalad? Ha nem szeretnél lemaradni versenytársaidtól akkor mindenképp.


Amikor egy cégnél online marketing stratégiát terveznek, gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik platformokon érdemes versenybe szállni az potenciális vásárlók kegyeiért. Elég a weboldal és a Facebook?  Ha még mindig nem érett meg a döntés, első körben gondold át hogy mennyi időt töltesz telefonod kijelzőjére tapadva nap mint nap.

Szüksége van-e cégemnek mobil alkalmazásra

A válasz valószínűleg az, hogy sokat. Telefonozunk felkelés után, munkába menet a metrón, a villamoson, de még a liftben állva is, hogy ne kelljen kellemetlen small talk-al tölteni az időt a látásból ismert munkatárssal :)

Miért kellene a cégemnek weboldal?

A kérdés ma már szinte nevetségesnek tűnik, amelyik cég nincs a neten, az szinte nem is létezik. Ez azonban nem volt mindig így. Egy idősebb webfejlesztő barátom, aki már az internet magyarországi hőskorában, a kilencvenes években weblapokat gyártott, sokszor találta szembe magát ezzel a kérdéssel, amikor megrendelésért házalt. Persze csak akkor tették fel neki az alábbi kérdést, amikor nem értetlenül néztek rá, hogy mi is az az internet.

Ahogy leírta, akkoriban százból kilencven kilenc megkeresés a következő képpen zajlott le.

- Jó napot, szeretnék beszélni az üzletvezetővel.
- Én vagyok az üzletvezető.
- Örülök a találkozásnak, weboldal készítéssel foglalkozom, és érdeklődnék, hogy van-e már weblapjuk.
- Nincs.
- Ez esetben szeretném megérdezni, hogy érdekelné-e önöket egy saját weboldal.
- Nem.
- Megtudhatnám esetleg, hogy miért nem, sokkal könnyebben megtalálnák magukat az ügyfeleik...
- Van telefonunk, benne vagyunk az Arany Oldalakban, ha valakinek kellünk, ott megtalál.

Ezzel szemben a cégnek valószínűleg szüksége lett volna weboldalra. Rövid idő elteltével, amikor változni kezdetek a vásárlói szokások, és egyre több emberhez jutott el az internet, jelentős versenyelőnyre tehetett volna szert. Elutasításának legfőbb oka annyi lehetett, hogy nehezen tudta elképzelni, milyen lhetőségek rejlenek egy saját weboldalban.

A helyzet nagyon hasonló napjainkban, azt leszámítva, hogy weboldal helyett az alkalmazás a vita tárgya.

Az alkalmazásokban rejlő lehetőségek

Ennek fényében vizsgáljuk meg, hogy milyen plusz lehetőségeket rejtenek magukban a mobil alkalmazások egy weboldallal szemben. Számos online tech magazin számolt be nemrég arról, hogy megfordult a régóta érvényben lévő trend, és az alkalmazásokon keresztül bonyolított internetes forgalom lekörözte a böngészőn keresztüli internet forgalmat. Magyarán szólva az emberek több tartalmat fogyasztottak mobil appokon keresztül, mint böngészőn.

Vizsgáljuk tehát meg, mire képesek a mobil alkalmazások, amikről a weblapok még csak álmodni sem mernek.

  • cégünk logóját nap mint nap látja az ügyfél amikor megnézi okostelefonját (naponta minimum 15x)
  • az alkalmazás értesíti a potenciális ügyfeleinket akcióinkról, amikor elsétál üzletünk előtt
  • az alkalmazás információkat gyűjt felhasználóiról segítve ezálltal termékünk/szolgáltatásunk pontosabb célzását
  • az alkalmazás azonnal értesíti ügyfelünket újdonságainkról
  • az alkalmazás megmondja ki sétált be éppen boltunkba

Ez csak néhány potenciális előny. Az okostelefonok fejlett szenzorai, kamerája, gyosulásmérője, GPS-e biometrikus azonosítási rendszere számos olyan lehetősget rejt, melyek egy html alapú weboldalról egyértelműen hiányoznak.

Annak ellenére, hogy alkalmazásod első körben lehet, hogy nem fogja kihasználni az összes okostelefon nyújtotta lehetőséget, maga a tény, hogy jelen vagy Android és iOS platformon, hatalmas előnyt jelenthet versenytársaiddal szemben.

Ráér az app jövőre is?

A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy ráér az alkalmazás, ha majd tudnak a termékükhöz kapcsolódóan valami rendkívül innovatívat nyújtani, mint például a CralussoQSP kalkulátor, mely kiegészítő szolgáltatásként high-tech támogatást nyújt a gyártó termékéhez.

Azonban szeretnék feltenni egy kérdést. Mi az egyszerűbb? Szerezni 50 000 új embert, aki letölti az alkalmazásunkat, és ezzel feliratkozik hírlevelünkre, vagy pedig frissíteni az appot a pár év alatt felépített 50 000 embert számláló ügyfélkörnél. Nyilvánvaló, hogy frissítést kidani sokkal egyszerűbb. Már rég megvan az e-mail címük, és maga az Android és iOS platform is arra készteti felhasználóit hogy frissítsék appjukat.

Akkor is, ha alkalmazásunk egyelőre csak a weboldalunk tartalmát, és némi extra információt jelenít meg, legalább elkezdhetjük építgetni felhasználói bázisunkat. A felhasználókkal pedig együtt jönnek az értékelések, visszajelzések, kommentek, felhasználási adatok és nem utolsósorban a növekvő bizalom cégünk és appunk felé.

Így ha egy év múlva kialakul, hogy mivel nyújthatnánk extra szolgáltatást ügyfeleinknek, már van fejlesztőnk, van appunk stabil felhasználói bázissal, és néhány hét alatt letarolhatjuk a piacot. Konkurenciánk pedig ekkor kezd majd el kapkodva ötletelni azon, hogy honnan szerezzen fejlesztőt, milyen appot kellene egyáltalán csinálni, mikorra lesz kész, hogyan szerezzen ügyfeleket.

Összefoglalva

Ha időben belefogunk, és profi fejlesztőkkel dolgozunk együtt, stratégiai előnyre tehetünk szert versenytársainkkal szemben. Nyilvánvaló, hogy az app megtervezése, lefejlesztése nem rövid, és nem is egyszerű folyamat, jelentős anyagi, időbeli ráfordítást igényel.

Az alkalmazás egy olyan dolog amivel érdemes számolni. Ez az egyik módja, amivel cégünk előnyhöz juthat a konkurenciával szemben. Nézhetjük úgy is a dolgokat, hogyha most nem fektetünk pénzt és energiát a fejlesztésbe, az emberek idővel elkezdik inkább versenytársunk termékeit preferálni, mindössze azért, mert nekik van egy szép, kellemes appjuk, rengeteg érdekes extra tartalommal, a mi régi weblapunkkal szemben.

Miért éri meg tehát befektetni néhány milliót az app fejlesztésbe, amikor ebből a pénzből weboldalunkat is fejleszthetnénk? Mert ez egy olyan stratégiai döntés ami rövid távon is nagy valószínűséggel kifizetődő, hosszú távon azonban szinte elengedhetetlen. Ügyfeleink következő generációjának igényeit sokkal inkább kielégíti egy mobil app mint egy weboldal.

Králik Tamás

A szerzőről

Králik Tamás 
Info - bionikus mérnök, a Mindtech apps ügyvezetője.
"A Mindtech egy innovatív alkalmazás fejlesztő cég, célunk hogy forradalmi megoldásokat használó, egyedülálló applikációkat fejlesszünk Android és iOS rendszerű okostelefonokra"


A cikk Daniel Cristo Does My Business Really Need a Mobile App? című cikke alapján készült, kiegészítve a magyar piaci jellemzőkkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalmazasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr2512403779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása